Af Merete


”Af alle latterlige ting forekommer det mig at være det allerlatterligste at have travlt”

Hvor har Søren Kierkegaard ret og hvor er det alt andet end let at skabe en familiehverdag uden travlhed.

I Familielaboratoriets forældreundersøgelse nævnes travlhed i familiens hverdag som en af de store udfordringer. Den går ud over tiden sammen som familie og familiens tid sammen med Gud.  

Når jeg ser indad, så handler travlheden næsten altid om, at jeg vil for mange ting. Jeg vil gerne gøre mit bedste på alle arenaer – herhjemme, på arbejdet, blandt min familie og venner, i kirken… Det får nemt hverdagsbægeret til at flyde over, hvilket næsten altid betyder at jeg paradoksalt nok misser de ting der er allervigtigst for mig – nemlig nærværet i mine relationer. Det har jeg tidligere skrevet om her.

Natur til hverdagsmaste forældre

Jeg tror også det var derfor jeg blev så begejstret, da jeg første gang hørte om ”Quest”. Et fantastisk natursted på Langeland, som ønsker at bringe hverdagsmaste og trætte forældre og børn ind i hvile og nærvær gennem naturen. Jeg håber jeg kan overtale min familie til at tage med på tur til Langeland en dag.

Jeg har spurgt en far – Daniel Hougaard om hans oplevelser med stedet:

”Vi elsker at komme til Langeland – vi elsker at køre til Hønsebjerggård.  

Der sker noget helt særligt med os som familie og individer, når bilen triller ind på matriklen. Det er ikke kun bilen, der kommer helt ned i gear, det gør vi alle.  

Vi er en familie på fire, der bor i Odder, og vi elsker at komme ned til Langeland og besøge familien Reuss. Før Quest blev lanceret, fik vi lov til at nyde omgivelserne, roen og naturen ved og omkring Hønsebjerggård. Vi oplevede, hvor skønt det var at være sammen som familie omkring bål, bålmad, gåture i den skønne natur, grine ad de sjove køer, der græsser lige uden for haven – og måske blive lidt bange for tyren, der grådigt gnasker græs i sig. 

Min hustru og jeg var imponerede over, hvordan Lisbeth havde en særlig evne til at sætte en god stemning omkring vores naturoplevelser, så vores ” vi gider ikke i skoven – børn” evnede at gå lange ture, hvor de fik kickstartet naturnysgerrigheden og legede sjove lege.  Vi har fået lov til at opleve alt dette flere gange – passionen for naturen, gåturen, de planlagte små sjove lege der fremmer nysgerrigheden hos voksne og børn, nærværet, roen…

I efterårsferien laver Quest en familieretræte. Hvor er det bare en genial mulighed for at finde ro og samvær, som mange af os længes efter! Nogle dage, hvor alt går lidt langsommere og hvor man kan nyde naturen og få et nyt møde med hinanden i familien – og måske med Gud?

Jeg tror denne familieretræte er en gave til det hektiske familieliv!”

Læs mere om Quest og den kommende familieretræte i efterårsferien her

Naturen er en mulighed – i ferien og i hverdagen

Måske er I så heldige at have efterårsferie og endnu ikke nogen planer. Overvej om efterårsretræten vil være en gave til jeres familie!

Ellers står naturen til vores frie rådighed – uanset om vi har en enkelt eftermiddag eller en hel efterårsferie til rådighed. Jeg elsker at bruge tid med min familie i naturen – det vil sige, når vi først er kommet afsted. Det er næsten altid op ad bakke at få både den 8 og 15 årige og de to derimellem skubbet ud af døren. Men hvor er det godt, når vi først lander i skoven, hvor vi kan kaste en pind til hunden, nyde udsigter, hoppe over vandløb, samle kastanjer, kigge op i trækronerne, gå ved siden af hinanden og snakke om det der falder os ind. Her løftes vi væk fra hverdagens pligter, skærme og travlhed.

Mindre travlhed og mere natur til familien, tak!


Hvordan finder I ro og pauser i et travlt familieliv?