Af Heidi Svendsen, børne- og familiemedarbejder ved Byens Valgmenighed og sporleder på BørneOase

Så er vi her igen. Det hele er lukket ned, og familien skal igen finde ind i en ny rytme. 

Børneliv, voksenliv, skoletid, arbejdstid, pasning, fritid. Det hele skal passes ind. 

Når vi så har fået det hele til at køre nogenlunde… Så er der jo også lige det med kirken og menighedslivet. 

Måske har din kirke egentlig stillet gode initiativer til rådighed, men det er bare som om, at når det bliver søndag, og hele ugen er blevet brugt på, at få børnene til at rette ind efter, hvad der står i Aula, så er det bare ikke det fedeste i verden at skulle finde den der skærm frem endnu engang. 

Skærmen har børnene måske ikke noget imod, hvis de bare kan få lov til selv at vælge den YouTuber, de allerhelst vil bruge tid på lige nu. 

Nåh, men hvad gør vi som forældre så? 

Jeg vil prøve at komme med lidt inspiration, som måske kan hjælpe i din familie. Alle familier er forskellige, og det er vigtigt, at du vælger det ud, som passer til jeres familie og lad resten ligge.

 1. Hvorfor egentlig gå i kirke?
  Inden vi overhovedet tænder for knappen på skærmen, så start et andet sted. Stil dig selv et par spørgsmål. Måske højt sammen med din partner i familien. Hvorfor er kirke vigtigt for mig? Hvorfor vil jeg gerne lære mine børn at gå i kirke? Er der noget af det, der kan overføres til online gudstjeneste/børnekirke?

  Hvis vi finder frem til, at det er vigtigt for os, at børnene er med, så er det en god idé at sige det højt. Anerkend, at de måske ikke har lyst, men fortæl dem, hvorfor det er vigtigt for dig.

 2. Børn vil gerne forberedes
  Normalt er der en gåtur eller køretur til kirken, der gør det muligt for barnet at forberede sig på, hvad der nu skal ske. Forberedelse kan de fleste børn rigtig godt lide.

  Måske ville det blive nemmere for dine børn at være med, hvis du lige gør dem opmærksom på, at nu er der snart gudstjeneste. Det kan være de skal have mulighed for at finde en god stol frem eller finde yndlingsputtetæppet frem.

  Gad vide om man endda kan gå i kirke under dynen? 

 3. Vi elsker hygge:
  Der er ingen der siger, at man ikke må gøre noget for at gøre det så hyggeligt og spiseligt som muligt. Og når vi taler om spiseligt: Hjemme hos os forbindes Disney sjov med fredagsslik.

  Indimellem kan jeg være i tvivl, om de overhovedet gider at se det, men der kommer jo slik, så derfor gør de det.

  Fordelen ved at sidde hjemme og se gudstjeneste er, at der kan stå popcorn, smoothies eller hvad end du har samvittighed til at servere søndag formiddag.

  Gør det til en hyggestund. Find tegneting eller perler frem. Nogen lytter endda bedre, hvis de kan få lov til at dimse med noget imens.  

 4. Kirke kræver ikke en kirkebygning
  Grib muligheden for at vise dine børn, at kirke også kan være derhjemme. Hvis det er en online gudstjeneste, så er det dig, der styrer teknikken.

  Du har mulighed for at forklare ting undervejs, som du ellers ikke har mulighed for: Hvad betyder velsignelsen? Hvad er Jesu Kristi legeme egentlig? Der er ikke nogen, der bliver forstyrret af det, så der er masser af mulighed for at sætte ord på, hvad der foregår.

  Hvis du kan lide at synge, så skrål endelig med på salmer og sange og vis dine børn, at det er skønt også at kunne lovsynge derhjemme i stuen. 

  Sig højt, hvis du får øje på nogen på skærmen, som du savner, og som du er glad for at være til kirke sammen med -også derhjemme.

  Beslut hvor meget eller lidt børnene skal være med. Det er ok at give udtryk for, at prædikenen betyder noget for dig, så det er tid til stille lege, hvis de ikke vil være med. Så kan du jo altid love plads til vilde lege bagefter. 
 1. Unik mulighed for at gå med dit barn i børnekirke
  Hvis der er online børnekirke, så grib muligheden for at være med. Få et indblik i hvad der sker til børnekirke, og hvad de hører om.

  Hvis dit barn ikke kan lide at se sig selv på skærmen, så sluk for kameraet. Man kan sagtens få noget ud af det alligevel.

  Gør dine børn opmærksom på alle de andre børn, der sidder rundt omkring i deres hjem og ser med. Måske er der nogen, dit barn savner.

  Snak om, hvad der blev fortalt om i Børnekirke. Var der mon noget, der var sjovt eller underligt? Har du selv oplevet noget, der passer til det, de hørte om, som du kan dele med dit barn?

 2. Fællesskab med andre kristne børn
  Noget af det, kirken er rigtig god til, er at skabe fællesskab og nogen, man kan dele sin tro med.

  Hvis online gudstjeneste ikke virker hos jer, kunne det måske være en ide at lave online legeaftaler med nogen fra kirken. På den måde bliver der ikke så stort et hul i relationerne til vennerne i kirken, og det kan derfor være lettere at komme tilbage til den normale gudstjeneste og børnekirke.

Hvad end der fungerer i jeres familie, så er Gud med hele vejen.

Han er den samme, som han var dengang, der ikke var Corona og lock down, og han har lovet, at du ikke står alene. Heller ikke når det gælder børn, familieliv og skærm. Han følger heldigvis med tiden.

Til slut vil jeg lige berolige dig. Det er ikke hyppigheden af kirkegang, der gør, at vores børn lærer Jesus at kende.

Det afgørende er, hvordan børnene oplever, at Jesus er en del af hverdagen i deres eget hjem hos deres familie. Og da det er der, vi befinder os allermest i denne tid, så har det jo gode odds.