Af Tina Harregaard Lauridsen, projekt- og marketingmedarbejder ved BUO

Jeg håber ikke, at der i en eller anden database et sted ligger billeder af mit fjæs hver gang, Face ID har logget mig ind på min telefon. Sikke et sørgeligt (men sikkert også humoristisk) syn det ville være.

Det slår mig især, når jeg, som det sidste om aftenen og det første om morgenen, tjekker min telefon. 

En virkelig dårlig vane som jeg er sikker på, jeg ikke er ene om. 

Så derfor har jeg besluttet, at jeg i år vil faste. 

Nytårsfortsæt, faste, “på mandag starter jeg”
Egentlig har jeg aldrig været typen, der har lavet nytårsfortsæt, fastet, er gået på kur, er begyndt at dyrke motion, spise sundere, se mindre fjernsyn, slukke min telefon.

Altså jo i tankerne er jeg, mine intentioner er rigtig gode og flotte, men når den mandag kommer, som alle mine gode intentioner er udskudt til, så får jeg altså rigtig travlt. 

Så det kan det virke lidt bagvendt, at jeg så påstår, at jeg vil sove i min faste – man kan i hvert fald fristes til at tænke, om jeg egentlig laver andet end at sove, når nu alle mine gode intentioner er udskudt til en imaginær mandag, der er fyldt med overskud og motivation. 

Og det bjerg af uoverskuelige og urealistiske mål for mig selv og mit velbefindende er enormt demotiverende – men da vi i Familielaboratoriet begyndte at tale om den nærtstående faste, så jeg mit snit til at tage et miniskridt hen mod ét af mine ønsker for mig selv. 

No phone – all sleep
Men jeg vil faste fra min telefon fra kl. 20 om aftenen til næste morgen. 

Alle de kloge mennesker råber og skriger jo om, hvor meget det ødelægger søvnen, at blive udsat for det dumme blå lys, som telefonen sender lige i fjæset på mig. Derfra kommer min påstand om, at jeg vil sove i min faste. 

Jeg håber, at jeg ved at lægge telefonen kl. 20, vil kunne få meget bedre søvn, føle mig mere udhvilet og få et større overskud i hverdagen. 

Jo jo, fra kl. 20 og til næste morgen, det burde være til at klare – men jeg kender efterhånden mig selv nok til, at hvis jeg satte et større mål for mig selv, så ville jeg have givet op inden jeg overhovedet kom i gang. 

Så det er nok et lille skridt for mange andre, men et kæmpe skridt for mig. 

Min faste fra mobilen er tredelt:
1. Det sådan helt lavpraktisk formål er, at jeg håber, min søvn bliver forbedret.

2. Et vigtigere mål for mig er, at jeg håber, at jeg med bedre søvn kan få større overskud og energi.

3. Det vigtigste mål er, at jeg med det overskud kan skabe mere plads og råderum for Gud i mit liv og til mine med mennesker (altså de få mennesker jeg rent faktisk ser for tiden)

Jeg vil forsøge ikke at se på, hvad jeg mister (for ærligt talt, det værste jeg højst sandsynligt går glip af er en dum kattevideo) – men jeg vil se på, hvad Gud giver mig i den plads, der bliver, hvor telefonen ikke længere tager mit fokus og min nattesøvn.

Hvad jeg så vil bruge mine aftener på, det er ikke til at vide – måske jeg vil sidde og stirre ud i luften, eller måske (forhåbentlig!) vil jeg være mere til stede i mine relationer både til min familie og til Gud.

I hvert fald så håber jeg på, at det Paulus siger også gælder for mig og ikke kun for menigheden i Rom: 

Håbets Gud fylde jer med al glæde og fred i troen, så at I bliver rige i håbet med Helligåndens kraft!

Rom. 15,13

Læs også om Meretes faste i 2019 her.

Med inspiration fra 40 acts, har vi lavet en kalender med aktiviteter, I kan lave sammen i familien i fasten: